Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ποιά είναι η ''αρρώστια του σύγχρονου πολιτισμού'' από την οποία υποφέρουν 350 εκατομμύρια άνθρωποι

Είναι η ασθένεια της εποχής και τα σημάδια της δεν είναι πάντα εμφανή.
Κι όμως, υπάρχουν και δρουν υποδόρια στη ψυχή του ανθρώπου. Πρόκειται για την κατάθλιψη ως αποτέλεσμα οικονομικών και άλλων συνθηκών.



Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα θλίψης, ανηδονίας και μελαγχολίας, που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου. Μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες (ψύχωση, άσχημες σκέψεις),βιολογικούς παράγοντες (κληρονομικήτητα, ορμονικά, νευρολογικά προβλήματα) και σεπεριβαλλοντικούς παράγοντες (απώλεια αγαπημένου προσώπου, οικονομικές δυσκολίες).

Η μάστιγα της κατάθλιψης στην Ελλάδα
Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκ Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη. Όσον αφορά τη ''μείζονα κατάθλιψη'',  για την Ελλάδα, η επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή» πάσχει κατ' εκτίμηση -στοιχεία για το 2010- περίπου το 4,9% του πληθυσμού (από τουλάχιστον 3,6% έως 6,6% του ελληνικού πληθυσμού το πολύ). Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη Δυτική Ευρώπη είναι 4,7% (από 4,3% έως 5%). Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως η Ολλανδία (8%) και η Ελβετία (6,2%) και άλλες με χαμηλότερα, όπως η Βρετανία (3%) και το Βέλγιο (4%). Ανεπίσημα, από το 2010 έως σήμερα, αυτοί οι αριθμοί έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί. 

Επιδημιολογία
Ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση,παγκοσμίως από πλευράς απώλειας ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας ενώ προβλέπεται ότι το κατά το έτος 2020, θα καταλάβει την 1η θέση, στις Δυτικές κοινωνίες.


Η κατάθλιψη θεραπεύεται σε ένα ποσοστό 80-90% μετά από κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς όμως, μόνο το 1/3 των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη υποβάλλονται σε θεραπεία. Οι άνθρωποι με σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας έως και 15%. Η κατάθλιψη είναι η νόσος που, συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Κάθε 1½ λεπτό της ώρας περίπου ένα άτομο οδηγείται στο θάνατο αυτοκτονώντας, ενώ οι απόπειρες που δεν καταλήγουν στο θάνατο είναι πολλαπλάσιες.

Η ευτυχία θέλει αληθινούς φίλους

Η μοναξιά είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου σε ορισμένες καταστάσεις και οπωσδήποτε δεν είναι μια μορφή αδυναμίας.  Όταν όμως γίνεται συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώση τη προϋπάρχουσα κατάθλιψη. Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αρχαίου κόσμου και ιδρυτή της αποκαλούμενης βουκολικής ποίησης, ο Θεόκριτος (Συρακούσες 315-260 π.Χ), ανέφερε ότι «Η σοφία του ουρανού θέσπισε ότι ο άνθρωπος πάντοτε θα έχει ανάγκη των ανθρώπων».   Ναι, ο άνθρωπος έχει ανάγκη τους ανθρώπους για να μη νιώθει μοναξιά.  Ο άνθρωπος και στον Παράδεισο δε πάει μόνος!  

 

Προσοχή: Εάν ένα άτομο βιώνει καταθλιπτικές καταστάσεις (μελαγχολία, στεναχώρια, ανηδονία κτλ), που διαρκούν πάνω από 2 εβδομάδες, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί ψυχολόγο ή ψυχίατρο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου