Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Χριστουγεννιάτικο σπίτι

Χριστουγεννιάτικο σπίτι


Απαιτούμενος χρόνος: 95 λεπτά


Υλικά

Για 8-10 άτομα:
Για το σπιτάκι
500 γραμμάρια βούτυρο
500 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
150 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
2 αυγά ολόκληρα
40 γραμμάρια γάλα
2 κουταλιές του γλυκού τζίντζερ
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1 κιλό αλεύρι

Για το γλάσο
450 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
90 γραμμάρια ασπράδια αυγών (περίπου 3 ασπράδια)

 

Εκτέλεση

Στο μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (καστανή και λευκή) και με το φτερό του ανακατεύουμε το μείγμα μας και αφού αφρατέψουν και ασπρίσουν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τελευταίο το αλεύρι και τα μπαχαρικά.
Δε δουλεύουμε πολύ τη ζύμη να μη μαλακώσει υπερβολικά.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Με τη βοήθεια κουπ  πατ που έχουμε ήδη προμηθευτεί, κόβουμε τη ζύμη του μπισκότου για τις πλευρές του σπιτιού (ή σχεδιάζουμε τις πλευρές του σπιτιού σε χαρτόνι και το χρησιμοποιούμε ως οδηγό για να κόψουμε τη ζύμη).

Ψήνουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα για μισή ώρα περίπου.
Το Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το διακοσμήσουμε με γλάσο.

Για το γλάσο
Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια με την άχνη για περίπου 35 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να σφίξουν. Αν θέλουμε χωρίζουμε σε μέρη το γλάσο και προσθέτουμε διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Θέλει προσοχή στα κομμάτια μπισκότου για το σπιτάκι να είναι ίσα ώστε να μπορέσει να σταθεί όρθιο όταν θα το κολλήσουμε.
Επειδή οι ζύμες απλώνουν στο φούρνο καλό είναι να έχουν σφίξει λίγο στο ψυγείο, έτσι δεν αλλοιώνεται το σχήμα που έχουμε κόψει.



Χοιρινό ρολό γεμιστό με μήλο και κρεμμύδι

Χοιρινό ρολό γεμιστό με μήλο και κρεμμύδι


Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το χοιρινό
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 πράσινα μήλα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κιλό περίπου  χοιρινό φιλέτο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/3 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

Για τη σως
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

 

Εκτέλεση

Για το χοιρινό
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι. Πρόσθετο μήλα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάρουμε 5 λεπτά. Προσθέστε ξύδι και δεντρολίβανο, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Πασπαλίστε με το πιπέρι.

Χαράζετε  βαθιά το χοιρινό με ένα μαχαίρι κατά μήκος και τα χέρια σας το ανοίγετε στη μέση χωρίς να το κόψετε. Στη συνέχεια απλώνετε μια μεμβράνη πάνω από το χοιρινό  και το κοπανάτε με το σφυρί μέχρι να γίνει επίπεδο φιλέτο με ομοιόμορφο πάχος.
Ανοίγετε το φιλέτο και το γεμίζετε με το μείγμα του μήλου. Διπλώνετε σε ρολό το χοιρινό και δένουμε το ρολό με σπάγγο.
Στη συνέχεια σε ζεστό τηγάνι ροδίζετε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές για 2- 3 λεπτά.Τοποθετήστε το χοιρινό σε ένα ταψί  και μαγειρέψτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά με αντιστάσεις.
Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε το  για 5 λεπτά πριν το κόψετε.

Για τη σως
Σε μια  κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μέλι με τη μουστάρδα μέχρι να γίνει ένας απαλός χυλός. Τέλος ραντίζετε το χοιρινό με τη σως και σερβίρουμε.


Ψωμάκια με γεύση σκόρδο και παρμεζάνα

Ψωμάκια με γεύση σκόρδο και παρμεζάνα
Χρόνος προετοιμασίας : 110 λεπτά

Χρόνος  ψησίματος : 20 λεπτά

Φτιάξτε εύκολα ψωμάκια με έντονη γεύση και άρωμα παρμεζάνας και σκόρδου
Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
2 1/5 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλιά του γλυκού άσπρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
φρέσκια, ψιλοκομμένη παρμεζάνα τριμμένη
1 1/2 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγια , τη 1 κούπα αλεύρι και νερό ανακατεύομε μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα και κατόπιν ρίχνουμε το κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ξανά ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20 με 25 λεπτά.

Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ρίχνουμε στο μείγμα το αλάτι, το λάδι, το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθεί με το μείγμα μας. Κατόπιν ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει η ζύμη μας. Στη συνέχεια καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό φούρνο για 1 και μισή ώρα.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος βγάζουμε από τον φούρνο τη ζύμη που έχει φουσκώσει αρκετά και την ρίχνουμε σε πάγκο αλευρωμένο.

Ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη μέχρι να πλατειάσει  και να αποκτήσει πάχος 4 εκ. Έπειτα παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε απλά τη ζύμη ίσα- ίσα να ανοίξει λίγο ακόμα.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, λίγο λάδι, το λιωμένο σκόρδο και πασπαλίζουμε τη ζύμη με το μείγμα του σκόρδου. Αμέσως μετά ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη παρμεζάνα τριμμένη, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό, πιπέρι καγιέν.

Στη συνέχεια τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό και κόβουμε σε 6 κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με ένα ψαλίδι κάνουμε ένα άνοιγμα σε κάθε ψωμάκι και πασπαλίζουμε με λίγο λάδι μαζί με παρμεζάνα από κάθε ψωμάκι. Φουρνίζουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω – κάτω.




Φτιάξτε σως αλφρέντο σε λίγα λεπτά!

Φτιάξτε σως αλφρέντο σε λίγα λεπτά!


Εύκολη και γρήγορη συνταγή για να συνοδέψτε τα ζυμαρικά σας! Δείτε το βίντεο! 



Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
 224 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 15 % λιπαρά
αλάτι
1/4 του γλυκού (1 πρέζα) μοσχοκάρυδο
1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Romano
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα


Εκτέλεση:

Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την τριμμένη παρμεζάνα και τριμμένο τυρί Romano. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε μέσα τον κρόκο του αυγού. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 3-5 λεπτά. Σερβίρουμε με φετουτσίνι βρασμένα ή ζυμαρικά της επιλογής σας. Γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.