Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ευρωπαϊκό μέτωπο μετά τις δηλώσεις Τραμπ UPD

Ευρωπαϊκό μέτωπο μετά τις δηλώσεις Τραμπ UPD

O Φ.-Β. Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η σύνοδος των 28 υπ.Εξ. της Ε.Ε. σήμερα, «προφανώς θα επηρεαστεί» από τις δηλώσεις Τραμπ, που προκάλεσε «έκπληξη και ταραχή, σίγουρα όχι μόνο στις Βρυξέλλες» | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Έντονη η αντίδραση στις Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας παρωχημένος θεσμός και ότι σταδιακά κράτη θα φεύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα παραμείνει ενωμένη.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η Ε.Ε. θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον» και επικαλούμενη συζήτηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Ε.Ε., δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει -όπως είπε- για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Αναφερόμενη στις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την Ένωση μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας».
Άλλωστε, όπως είπε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».
«Η Ε.Ε. έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές», σημείωσε και τόνισε πως, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Σταϊνμάγερ: «Υπάρχει ανησυχία»

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως «οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία».
Σημείωσε βέβαια ότι θα πρέπει «να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την αμερικανική πολιτική» και σημείωσε ότι η δήλωση περί παρωχημένου ΝΑΤΟ «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα».
Επιπλέον, αργότερα μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώνουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τα σχόλια για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
«Μίλησα σήμερα όχι μόνο με υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., αλλά επίσης με υπουργούς Εξωτερικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και μπορώ να επισημάνω ότι οι ενδείξεις είναι ότι δεν υπήρξε καμία εκτόνωση των εντάσεων», είπε.
Σύμφωνα με τον Φ.-Β. Σταϊνμάγερ, η σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, «προφανώς θα επηρεαστεί, αν όχι θα καθοριστεί, από τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή στις Βρυξέλλες και, υποθέτω, σίγουρα όχι μόνο στις Βρυξέλλες».
Αναφερόμενος δε στο Μεσανατολικό, και με δεδομένη την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο εβραϊκός εποικισμός δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, αναγνωρίζοντας φυσικά ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι επίσης σημαντική.
«Θα πρέπει να είναι επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρξουν αποτελέσματα που θα σημαίνουν ότι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

«Δεν θα το επιτρέψει το Κονγκρέσο»

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας στη Συμμαχία, Γιούργκεν Χαρντ, δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι το αμερικανικό Κονγκρέσο θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τον ηγετικό της ρόλο.
Επίσης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Νόρμπερτ Ρέντγκεν, δήλωσε πως η Γερμανία θα δώσει αγώνα για να αποκατασταθεί η ενότητα της Δύσης.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο που έχουν οι ΗΠΑ στη ασφάλεια, συνεπώς πολλά πράγματα διακυβεύονται εδώ: οι ίδιες οι ρίζες του διεθνούς φιλελευθερισμού και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και θα παλέψουμε γι' αυτό, διότι είναι ζήτημα ύπαρξης», τόνισε.

Μέρκελ: «Ας αναλάβει καθήκοντα...»

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, είπε ότι οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι «γνωστές προ καιρού» και τόνισε:
«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».
Και κατέληξε:
«Προσωπικά, θα περιμένω μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του και τότε θα εργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο».

Γκάμπριελ: «Να δείξουμε αποφασιστικότητα»

Από το Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντιδρώντας στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει «αποφασιστικότητα».
Όπως τόνισε, πιστεύει ότι «οι Ευρωπαίοι, δεν θα πρέπει να πέσουμε σε βαθιά κατάθλιψη. Δεν υποτιμώ αυτά που είπε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όμως θα μας έκανε καλό να επιδείξουμε λίγη αποφασιστικότητα σε μια τέτοια κατάσταση», επεσήμανε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.
Φρανσουά ΟλάντIan Langsdon, Pool via AP

Ολάντ: Η Αμερική του Τραμπ να «μη φοβάται τον εαυτό της»

Απάντηση στις συνεντεύξεις του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο».
Μιλώντας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, έστειλε το μήνυμα ότι κανείς πρέπει να βρει έναν τρόπο «για να κάνει τον κόσμο να κατανοήσει ότι δεν πρέπει να συμπτύσσεται, περιλαμβανομένης της μεγαλύτερη δύναμης του πλανήτη», των ΗΠΑ.
Όπως τόνισε, «η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη πρέπει να είναι εκείνη που κανονικά θα έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, δεν πρέπει να φοβάται».
«Εάν αρχίσει να νιώθει φόβο για τον εαυτό της και για τον κόσμο, πώς θα είναι ικανή να επηρεάσει, να παραγάγει λάμψη, να προσελκύσει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Και κατέληξε:
«Πρέπει να μπορούμε να προβάλλουμε τα επιτεύγματά μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πολιτικοί ηγέτες έχουμε την ευθύνη να εγγυόμαστε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο μέλλον ώστε τα ταλέντα να μπορούν να κυκλοφορούν και να προσφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ό,τι εκείνοι μπορούν να προσφέρουν».

Ερό: «Η απάντηση είναι η ενότητα»

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε ότι στις δηλώσει Τραμπ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει «με ενότητα».
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, που αντέδρασε κυρίως στη δήλωση Τραμπ ότι η Βρετανία «είχε δίκιο» όταν αποφάσισε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων, είναι να συστήσουν κοινό μέτωπο».
Και αναφερόμενος στις θέσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, το Ουκρανικό ή τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε:
«Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους περιμένω με ανυπομονησία ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα διαδεχθεί τον Τζον Κέρι, να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του για να τον συναντήσω, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα σημαντικά θέματα».
Η διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων απαιτεί «όλο και περισσότερη ρύθμιση», «διαβούλευση» και «πολυμερή συνεργασία» και «όχι την επιστροφή στον εθνικισμό και στην αντίληψη ο καθένας για τον εαυτό του», δήλωσε με έμφαση.

Ο αυστριακός Τύπος

Την αρνητική εντύπωση που προκάλεσαν στην Αυστρία οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ μεταφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας.
Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), μεταξύ άλλων αναφέρεται στις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι πως η Ε.Ε. θα τηρήσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, όπως η ίδια τόνισε, εφαρμόζει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία.
Αντίστοιχα, η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις «προκλητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, τοποθετήσεις του, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων σχολίων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε ιδιαίτερα τη δήλωση του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ για πιθανή αμερικανο-βρετανική συμφωνία εμπορίου.
Τέλος, η εφημερίδα «Der Standard» παραθέτει αντιδράσεις από τη Μόσχα, σε σχέση με την αμφισβήτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και την αναφορά του στην πιθανότητα μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων.

ΝΑΤΟ: «Διατηρεί» την εμπιστοσύνη του

Το ΝΑΤΟ, πάντως, απέφυγε να πάρει άμεσα θέση, και με ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση «της ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Από τις 6 Δεκεμβρίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πει ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ΝΑΤΟ, στους διατλαντικούς δεσμούς και τις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ευρώπη».

Επίσης, στις 12 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε πει ότι η διαβεβαίωση της διατήρησης της αμερικανικής εμπλοκής στο ΝΑΤΟ «είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβα όταν μίλησα με τον Ντόναλντ Τραμπ λίγες ημέρες μετά την εκλογή του».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου