Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι 11 πιο ακριβές χώρες για πανεπιστημιακές σπουδές



Η λίστα βασίζεται στα δίδακτρα που απαιτούνται για ένα στάνταρ πτυχίο και σχετίζονται -όπως είναι σωστό- με το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού στην εκάστοτε χώρα

Μπορεί η Βρετανία και οι ΗΠΑ να θεωρούνται από πολλούς ως οι χώρες με τα υψηλότερα δίδακτρα για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων τους, όμως μία νέα λίστα η οποία δημιουργήθηκε από την ιστοσελίδα Expert Market δείχνει κάτι πιο ενδιαφέρον: τις 11 χώρες στις οποίες τα δίδακτρα είναι πολύ υψηλά σε σχέση όμως με το μέσο εισόδημα των κατοίκων της.

Σ' αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, καθώς εκεί βρίσκονται κάποιες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στις οποίες απαιτείται ούτε λίγο ούτε πολύ έως και το 90% του συνολικού εισοδήματος μιας οικογένειας για να σπουδάσει ένα παιδί. Τα στοιχεία προέρχονται από την χρονιά 2014/2015 και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα

11η θέση: Ιαπωνία
Κόστος σπουδών: 24.000 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 18%
Η Ιαπωνία έχει περίπου 500 κολλέγια και πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, τα οποία κρατούν πολύ χαμηλά το κόστος σπουδών. Πάντως πολλοί Γιαπωνέζοι αναγκάζονται να βγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά στις θετικές επιστήμες, κάτι που τελικά ανεβάζει το κόστος αρκετά υψηλότερα.

10η θέση: Σιγκαπούρη
Κόστος σπουδών: 35.400 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 36%
Η Σιγκαπούρη έχει μόνο πέντε δημόσια πανεπιστήμια, και οι τιμές για τις θετικές επιστήμες και την Ιατρική είναι υψηλές. Όμως η χώρα είναι η τρίτη πλουσιότερη στον κόσμο, άρα η αναλογία των εξόδων της οικογένειας είναι σχετικά χαμηλή.

9η θέση: Βρετανία
Κόστος σπουδών: 40.000 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 42%
Τα ποσά για τις σπουδές στην Βρετανία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, αλλά αντίστοιχα υψηλοί είναι και οι μισθοί. Σε κάποια πανεπιστήμια πάντως, το ετήσιο κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τα 13.500 δολάρια!

8η θέση: Λιθουανία
Κόστος σπουδών: 23.904 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 48%
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2009 αύξησε κατακόρυφα το κόστος για τις σπουδές των φοιτητών στην Λιθουανία, όπου απαιτείται πλέον το μισό από το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας για τις ανώτερες σπουδές των παιδιών τους.

7η θέση: Ουκρανία
Κόστος σπουδών: 23.200 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 52%
Η Ουκρανία έχει περισσότερα πανεπιστήμια από την Ιταλία, την Γαλία, την Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο... μαζί! Μέσα σε τρία χρόνια τα πανεπιστήμια στη χώρα ανέβηκαν από 200 στα 900! Αρκετά από αυτά έχουν ειδίκευση στις στρατιωτικές σπουδές με αποτέλεσμα αρκετοί από τους απόφοιτους να βρίσκουν αμέσως θέση στον στρατό.

6η θέση: ΗΠΑ
Κόστος σπουδών: 91.832 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 53%
Οι ΗΠΑ είναι γνωστές για τα απίστευτα υψηλά δίδακτρα των πανεπιστημίων τους. Οι υψηλοί μισθοί πάντως την φέρνουν στην μέση της λίστας, αν και η σταθεροποίηση ή η μείωσή τους, σίγουρα θα την φέρει πιο πάνω τις επόμενες χρονιές. 

5η θέση: Μαλαισία
Κόστος σπουδών: 18.000 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 55%
Η χώρα έχει περίπου 20 πανεπιστήμια, και οι τιμές είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με ότι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Πάντως με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό γύρω στα 450 δολάρια, το κόστος τους είναι μάλλον υπερβολικό για τους Μαλαισιανούς γονείς.

4η θέση: Χιλή
Κόστος σπουδών: 23.000 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 73%
Παρά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών μεταξύ 2011-2013, οι τιμές των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, όταν ο μέσος ετήσιος μισθός μόλις που ξεπερνά τα 15.000 δολάρια. 

3η θέση: Εσθονία
Κόστος σπουδών: 38.400 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 76%
Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, οδήγησε -διόλου πρωτότυπο- και στην κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Το ίδιο όμως δεν έγινε και με τους μισθούς, κάτι που φαίνεται στην δραματική αναλογία που φέρνει την χώρα στην 3η θέση.

2η θέση: Ρουμανία
Κόστος σπουδών: 25.200 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 86%
Η Ρουμανία έχει μία τεράστια συγκέντρωση φοιτητών στις θετικές επιστήμες, ιδιαίτερα στην φαρμακευτική. Πάντως με μέσο μηνιαίο μισθό στα 651 δολάρια, μόνο οι πλούσιοι είναι σε θέση να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

1η θέση: Ουγγαρία
Κόστος σπουδών: 34.000 δολάρια
Ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος: 92%
Στην πρώτη θέση μία ακόμα πρώην ανατολική χώρα, η οποία ανακαλύπτει τα καλά του καπιταλισμού. Οι Ούγγροι γονείς καλούνται να ξοδέψουν για τις σπουδές των παιδιών τους σχεδόν το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας. Πάντως, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα δωρεάν σπουδών σε νέους που θα μείνουν στην χώρα 10 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, σε μία προσπάθεια να μην φύγουν από την χώρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου