Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το κονιάκ, το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να αφήσετε να πάρουν βράση. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κρασί. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα είναι έτοιμη. Με αυτήν θα αλείψετε τη γαλοπούλα στην αρχή και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε και τη γέμιση: σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί. Για τα μανιτάρια portobello, αφαιρείτε τη μεμβράνη από το καπελάκι τους (τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι) και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σκεπάζετε το σκεύος. Αφήνετε τα μανιτάρια να βράσουν, θα κατεβάσουν πάρα πολλά υγρά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο ζαμπόν γαλοπούλας και τις σταφίδες. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά της γέμισης σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο και το ρύζι. Ανακατεύετε λίγο και ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Βήμα 4
Πλένετε σχολαστικά τη γαλοπούλα σας με άφθονο κρύο νερό και τη σκουπίζετε, αλατίζοντας και στην κοιλίτσα της αλλά και εξωτερικά. Την τοποθετείτε σε ένα ταψί που να τη χωράει ίσα ίσα και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού τη γεμίζετε με τη νόστιμη γέμιση. Αν σας περισσέψει γέμιση, τη βάζετε μέσα στο ταψί. Κλείνετε την τρύπα της κοιλίτσας της με το μήλο, για να μην ταλαιπωρείστε με ραψίματα.
Βήμα 5
Αδειάζετε μέσα στο ταψί το κόκκινο κρασί και αλείφετε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει. Βρέχετε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα με νερό και σκεπάζετε με αυτά τη γαλοπούλα. Την ψήνετε σκεπασμένη στους 200°C για 3 ώρες περίπου, ανοίγοντας το φούρνο κατά διαστήματα και αλείφοντάς τη με τη νόστιμη σάλτσα. Αν η γαλοπούλα σας είναι 4 κιλά, απαιτούνται περίπου 4 ώρες ψήσιμο. Την τελευταία ώρα την ψήνετε ξεσκέπαστη για να ροδίσει καλά παντού. Όταν γίνει ροδοκόκκινη, μαλακή και τρυφερή σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη γαλοπούλα μέσα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.
Βήμα 6
Πριν από το σερβίρισμα αδειάζετε τη γέμιση από την κοιλίτσα της και τη μεταφέρετε σε πιατελίτσα. Σερβίρετε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε μεγάλη πιατέλα. Τώρα, για το κόψιμο της γαλοπούλας, ας το αναλάβει ο πιο έμπειρος!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου