"Από την αρχή ήταν λίγο 'βαρύς' ο Κ. και δεν απαντούσε πάντα στα τηλέφωνά μου, αλλά εγώ έκανα τα πάντα για να του τραβήξω την προσοχή και όταν μου ζητούσε να βγούμε, ένιωθα μία τεράστια ανακούφιση!"
"Δεν μου άρεσε τόσο όσο του άρεσα εγώ. Ο Γ. Όμως ήταν πολύ επίμονος και είπα να το δοκιμάσω, μέχρι που με έπεισα πως είναι ο άντρας της ζωής μου ώστε να τον κάνω μάλλον να με ερωτευτεί. Τώρα όμως εκείνος μάλλον έχει αρχίσει να βαριέται και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα χωρίσουμε."
"Η σχέση μας είναι σε όλα τα επίπεδα από τις καλύτερες της ζωής μου. Αλλά ο καυγάς μας είναι ένας, η Ν. Δεν καταλαβαίνει πως θέλω να περνάω και λίγο χρόνο μόνος μου, λίγο χρόνο για τον εαυτό μου, και με την συμπεριφορά της με πνίγει. Δεν θέλω όμως να χωρίσουμε, περιμένω να καταλάβει."
"Είμαστε μαζί περίπου 1 χρόνο και ακόμη ο Σ. Δεν έχει γνωρίσει κανέναν από τους φίλους μου και εγώ δεν έχω γνωρίσει κανέναν από τους δικούς του. Μου λέει πως δεν τον νοιάζει κάτι τέτοιο και αυτό που έχει σημασία είναι πως περνάμε καλά εμείς. Δεν μου δίνει όλα όσα θέλω από μία σχέση, σίγουρα, οι φίλοι τον λένε 'φάντασμα', αλλά εκείνοι δεν καταλαβαίνουν τον ιδιαίτερό του τρόπο..."
"Με τη Μ. είχαμε από αυτές τις έντονες σχέσεις με τους καυγάδες και τις φωνές. Πιστεύω πως μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Αλλά σκέφτομαι...δεν θα κουραστούμε ποτέ να μην ζούμε ήρεμα για περισσότερες από 5 μέρες;"
"Δεν υπήρξε ιδιαίτερος ενθουσιασμός ποτέ ανάμεσα σε μένα και τον Τ. Αλλά είμαστε καλά μαζί. Τον συμπαθούν η οικογένειά μου και οι φίλοι μου και περνάμε ευχάριστα μαζί τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν έχω ζήσει τον τρελό έρωτα μαζί του, το ξέρω και φοβάμαι μήπως το αναζητήσω αργότερα."
"Όταν γνώρισα τον Μ. Ήταν ήδη σε μία σχέση και θεώρησα πως δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα μαζί του, πως δεν θα με εμπλακώ συναισθηματικά μαζί του. Τέσσερα χρόνια μετά, ακόμη δεν ξέρω πως να φύγω μακριά του και αν θα μπορέσω να τον ξεπεράσω ποτέ."
Μερικά μόνο από τα παραδείγματα περιπτώσεων που εκείνη και εκείνος είναι μαζί, περνάνε τον χρόνο τους και είναι σύντροφοι, αλλά κάπου κάπως καταλαβαίνουν πως δεν είναι αυτό ακριβώς που θέλουν. Κάτι δεν τους κολλάει. Δεν φεύγουν όμως. Δεν θέλουν, δεν μπορούν – είναι εδώ που οι γνώμες διίστανται.
Αλλά σημασία έχει πως πριν από τον κάθε αταίριαστο σύντροφο, θα υπήρχε τουλάχιστον ένας ακόμη λίγο στο παρελθόν, να σε συντροφεύει σε μία αντίστοιχα δυσλειτουργική, δύσκολη σχέση.
“Γιατί δεν μαθαίνω και κάνω πάλι λάθος επιλογή;”
1. Ας είμαι με οποιονδήποτε, αρκεί να μην είμαι μόνος
Κοινωνικά; Συναισθηματικά; Οικογενειακά; Για κάποιον λόγο θέλεις να ανήκεις σε μία σχέση, σου αρέσει η ιδέα, δεν φαίνεται όμως να σου αρέσουν αντίστοιχα και όσοι επιλέγεις να σε συντροφεύουν. Λίγος χρόνος, πολλή δουλειά, συγκεκριμένες επιθυμίες, είναι μερικά από τα αίτια που θα σε κάνουν να μην κουράσεις πολύ την επιλογή του συντρόφου σου. Άραγε, οι μελλοντικές σου επιθυμίες είναι κάτι που μπορεί να ικανοποιήσει εξίσου καλά η παρούσα επιλογή σου;
2. Η συνήθεια που έγινε λατρεία
Είναι γεγονός πως αναζητάμε την ασφάλεια και την σιγουριά στα γνωστά μας μέρη. Κι αν μάθουμε πως στις σχέσεις ο σύντροφός μας θέλει 'φτύσιμο' ή πως θα λείπει διαρκώς ή ακόμη ότι η διάθεσή του θα αλλάζει ανεξέλεγκτα, τότε όσο κι αν μας πονά όταν συμβαίνει, με μαθηματική ακρίβεια θα είναι το μοτίβο που θα αναζητάμε – ίσως υποσυνείδητα – σε όλες μας τις σχέσεις.
3. Μήπως δεν θέλω σχέση στην πραγματικότητα;
Όταν ξεκινώντας την σχέση ήδη μπορείς να βρει γνώριμα χαρακτηριστικά της προηγούμενής σου σχέσης, κάτι μάλλον συμβαίνει. Η προηγούμενη σχέση σου δεν υφίσταται πια, για όλους εκείνους τους λόγους που δεν κατάφερες να καλύψεις τις ανάγκες σου όσο χρειαζόσουν. Και σίγουρα δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες, όμως τι σημαίνει το ότι και σε αυτή αλλά και στην προηγούμενή σου σχέση ο σύντροφός σου είναι ήδη σε μία άλλη σχέση/αρραβώνα/γάμο;
4. Κι αν δεν μου αξίζει κάτι καλύτερο τελικά;
Το ενδεχόμενο να έχεις μία τσαλακωμένη αυτοπεποίθηση και οι ως τώρα εμπειρίες σου να μην σε έχουν κάνει να νιώθεις αρκετή σιγουριά και πίστη στον εαυτό σου, είναι καθοριστικός παράγοντας αναφορικά με την επιλογή του συντρόφου σου. Καθώς μπορεί να φοβάσαι πως ζητάς πολλά, μένεις περιορισμένη και ανέχεσαι καταστάσεις που επιβεβαιώνουν πως δεν σου αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση. Σπρώχνεις ακόμη πιο μακριά αυτό που θες, νιώθοντας πως οφείλεις να πονέσεις με τις επιλογές σου.
Αν υπάρχουν σκέψεις σου που διάβασες στις παραπάνω γραμμές, περίμενε το επόμενο άρθρο μου με τους τρόπους να σταματήσεις αυτή την διαδικασία κακής επιλογής, αλλάζοντας διάθεση και συμπεριφορά απέναντι στον μελλοντικό σου σύντροφο.
*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία - MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία - Sex Therapy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου