Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αλμυρή πάστα Φλόρα με μπρόκολο και μάραθο

Προετοιμασία 25 λεπτά
Αναμονή 60 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά


Υλικά

Για τη ζύμη
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-ελάχιστο αλάτι
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-250 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
-1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
-1 κουτ. σούπας γάλα

Για τη γέμιση
-2 αβγά
-4 φλιτζάνια μπρόκολο βρασμένο, στραγγισμένο και πολτοποιημένο
-200 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με πιρούνι
-250 γρ. γκούντα τριμμένο
-1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
-2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
-1 ασπράδι αβγού για την επάλειψη
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα κυβάκια του βουτύρου. Τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα. Ρίχνουμε το αβγό και το γάλα και ανακατεύουμε με τα χέρια έτσι ώστε να φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα σε μπολ, προσθέτουμε το μπρόκολο, το ανθότυρο, το γκούντα, αλάτι, μοσχοκάρυδο και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 22-24 εκ., τοποθετούμε τα 3/4 της ζύμης στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη απλώνουμε ομοιόμορφα καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη εδώ κι εκεί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της γέμισης. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και την κόβουμε με μαχαίρι σε 6 λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού. Τις τοποθετούμε χιαστί επάνω στη γέμιση και αλείφουμε τις λωρίδες με το ασπράδι. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου