Τι χρειάζεται για να είναι κανείς πραγματικά ευτυχισμένος; Η απάντηση δεν είναι τα λεφτά, η υγεία ή η επιτυχία αλλά πολύ απλά να... αλλάξουμε μυαλά για να εστιάζουμε σε ό,τι μας κάνει καλό, πιστεύουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Άμιτ Σουντ, καθηγητή Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα τεσσάρων βημάτων και 10 εβδομάδων που πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μία σειρά από ασκήσεις που βοηθούν τον κόσμο να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του ώστε να «διαλέγει» την ευτυχία.
Ο δρ Σουντ λέει ότι το 40-50% της ευτυχίας μας εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε και που ρίχνουμε το βάρος κάθε μέρα της ζωής μας.
«Όλοι μπορούμε να διαλέξουμε να ρίχνουμε το βάρος στα σωστά και όμορφα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας και όχι στα λάθος και άσχημα», λέει ο δρ Σουντ, ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο με το νέο πρόγραμμα.
«Η ευτυχία είναι συνήθεια. Μερικοί γεννιόμαστε με αυτή, άλλοι πρέπει να την επιλέγουμε».
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να εστιάζει στα αρνητικά της ζωής, διότι για τους μακρινούς προγόνους μας αυτό ήταν απαραίτητο για την επιβίωσή τους.
Ωστόσο η εστίαση στα θετικά πράγματα της ζωής μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους απ’ όσο θα φανταζόμασταν ποτέ, γράφει ο δρ Σουντ.
Μόνο που αυτό «πιο εύκολα λέγεται, παρά γίνεται», παραδέχεται. Εξ ου και η ανάγκη του προγράμματος.
Τα τέσσερα βήματα
Στο βιβλίο που τιτλοφορείται «The Mayo Clinic Handbook for Happiness: A Four-Step Plan for Resilient Living», ο δρ Σουντ γράφει ότι τα τέσσερα βήματα προς την ευτυχία είναι συνοπτικά τα εξής:
* Εκπαίδευση της προσοχής. Ο δρ Σουντ συνιστά να εστιάζουμε καθημερινά σε ένα θετικό συναίσθημα, όπως ευγνωμοσύνη, συγχώρεση και καλοσύνη. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η τεχνική 5-3-2.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις ξυπνήσετε το πρωί θα σκεφθείτε 5 ανθρώπους που νιώθετε ευγνωμοσύνη που τους έχετε στη ζωή σας.
Θα αφιερώνετε επίσης τα 3 πρώτα λεπτά που βλέπετε την οικογένειά σας το πρωί στο να τους φέρεστε σαν να έχετε πολύ καιρό να τους δείτε και είστε πολύ χαρούμενοι που τους ξαναβλέπετε.
Και θα αφιερώνετε τα 2 πρώτα δευτερόλεπτα που θα βλέπετε έναν άλλο άνθρωπο, στο να του εύχεστε νοερά «να είσαι πάντα καλά».
* Εκπαίδευση του συναισθήματος. Όταν κάτι πάει στραβά στη ζωή σας, να εστιάζετε την προσοχή σας σε ό,τι πήγε καλά μέσα στην όλη κατάσταση, και όχι σε ό,τι οδήγησε στην αποτυχία.
Να εξασκείτε επίσης την ευγνωμοσύνη, την συμπόνια, την αποδοχή και την συγχώρεση.
* Ενίσχυση σύνδεσης σώματος και μυαλού. Στις δραστηριότητες που προάγουν αυτή τη σύνδεση συμπεριλαμβάνονται το διάβασμα, η γυμναστική, η μουσική, οι τέχνες, η προσευχή, ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές.
* Υιοθέτηση θετικών συνηθειών: Λίγη γυμναστική κάθε μέρα, η διάθεση χρόνου για υγιεινό μαγείρεμα και κατανάλωση του φαγητού με ηρεμία, και η διάθεση χρόνου για χαλάρωση είναι απαραίτητα συστατικά της ευτυχίας.
Αν υιοθετήσετε τα προαναφερθέντα για 10 εβδομάδες, θα αλλάξετε ριζικά τον τρόπο σκέψης σας, τονίζει ο δρ Σουντ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου