Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Έλληνες χάνουν χρόνια ζωής εξαιτίας των κακών συνηθειών τους

Ολοένα χειρότερο γίνεται το προσδόκιμο επιβιώσεως των Ελλήνων που κάποτε ήσαν ο μακροβιότερος λαός στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι άνδρες της χώρας μας κατατάσσονται πλέον 12οι και οι γυναίκες 13ες μεταξύ των 18 χωρών της Δυτικής Ευρώπης, έχοντας προσδόκιμο επιβιώσεως κατά τη γέννηση τα 78,6 και 83,2 έτη αντιστοίχως.
Μικρότερο ή το ίδιο προσδόκιμο επιβιώσεως με εμάς έχουν μόνο οι άνδρες στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και οι γυναίκες στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Ολλανδία και τη Βρετανία.
Ευρωπαίοι «πρωταθλητές» επιβίωσης είναι οι Ελβετοί με προσδόκιμο επιβιώσεως τα 80,4 χρόνια και «πρωταθλήτριες» οι Ισπανίδες που μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν 85,5 χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Υγείας 2015, που καλύπτει στοιχεία από τις 53 χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, αποκαλύπτει ότι το τσιγάρο και η παχυσαρκία είναι δύο από τις μεγαλύτερες απειλές της υγείας και της ζωής μας.
Πανευρωπαϊκά έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών και γυναικών καπνιστών με 45,1% (υψηλότερα ποσοστά καπνιζόντων έχουν μόνο η Ρωσία και η Γεωργία), αλλά ειδικά στις γυναίκες οι Ελληνίδες είναι δυστυχώς οι «πρωταθλήτριες» του καπνίσματος, με το 35,7% να καπνίζουν καθημερινά.
Μείζον πρόβλημα είναι και τα περιττά κιλά, αφού το 62% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι και το 23% παχύσαρκοι, με συνέπεια να βρισκόμαστε στην 12ηθέση μεταξύ των 53 κρατών.
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στους εφήβους. Στην ηλικία των 11 ετών, το 41% των αγοριών και το 24% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με συνέπεια να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ευρώπη
Τα ποσοστά του καπνίσματος γενικά στην Ευρώπη είναι τα υψηλότερα του κόσμου - το ίδιο και η κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός το οποίο που σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παχυσαρκία «μπορεί να σημαίνει ότι το προσδόκιμο επιβιώσεως θα είναι μειωμένο στις μελλοντικές γενιές», σημειώνουν οι συγγραφείς της εκθέσεως.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίζεται επίσης το γεγονός ότι ενώ η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι υψηλή στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, σε άλλα υπάρχουν ελλείψεις.
Έτσι, επανεμφανίζονται νοσήματα που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί ενώ, χειρότερα ακόμα, καταγράφονται πλέον και θάνατοι. Νωρίτερα εφέτος λ.χ. καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παιδιού από διφθερίτιδα έπειτα από 30 χρόνια, ενώ έχουν ήδη αναφερθεί και τέσσερις θάνατοι από ιλαρά.
Τα καλά νέα για την Ευρώπη είναι ότι μειώνεται σταθερά η πρόωρη (δηλαδή στις ηλικίες 30 έως κάτω από 70 ετών) θνησιμότητα, χάρη στη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο, διαβήτη και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Σημαντική βελτίωση παρατηρείται, τέλος, και τους θανάτους από εξωτερικά αίτια, όπως τα τροχαία και τα κάθε είδους ατυχήματα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου