Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ντοματόσουπα με ξινόγαλα, βάλσαμο στα κρύα

Ντοματόσουπα με ξινόγαλα, βάλσαμο στα κρύα


Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 3-4
Υλικά:
  • 5 ντομάτες ώριμες
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 για τη διακόσμηση
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • ½ κουταλιά σκόνη κόλιανδρο
  • 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουταλάκι σκόνη κύμινο
  • 1 κουταλιά λευκό ξίδι
  • 20 ml χυμό λεμονιού (4 κουταλάκια)
  • 50 ml ελαιόλαδο (κάτι λιγότερο από ¼ φλυτζανιού)
  • ½ κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • αλάτι & πιπέρι, όσο θέλετε
  • 2 κουταλιές κάππαρη
  • 2-3 παξιμάδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ξυνόγαλα με χαμηλά λιπαρά
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το γκριλ στους 240 °C. Καθαρίζετε και κόβετε το ξερό κρεμμύδι στη μέση και καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Λαδώνετε με ένα πινέλο τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους αλλά να μην ψηθούν στο εσωτερικό τους. Τα κρεμμύδια θα πρέπει να τα βγάλετε νωρίτερα από τις ντομάτες και την πιπεριά. Αφήστε τα να κρυώσουν αρκετά.
Στο μεταξύ ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν τα λαχανικά κρυώσουν αφαιρείτε τη φλούδα από τις τομάτες και την πιπεριά και ό,τι δεν τρώγεται (σπόρια κλπ.), τα ρίχνετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υλικά μέχρι και το πελτέ ντομάτας. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε.
Βάλτε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρετε. Για να τη σερβίρετε, μοιράστε την στα μπωλ σας, ρίξτε στη μέση λίγα σπασμένα παξιμάδια, λίγη κάππαρη και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τέλος, με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίξτε το ξινόγαλα γύρω από τα παξιμάδια. Υπολογίστε περίπου 2 κουταλιές για κάθε πιάτο.
Η πικάντικη σούπα ντομάτας με ξινόγαλα τρώγεται κρύα, αλλά εγώ που την δοκίμασα σε θερμοκρασία δωματίου την βρήκα εξίσου νόστιμη! Ελπίζω να την απολαύσετε όσο κι εγώ!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου