ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες):
1 Κοτόπουλο
2 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. λάδι συν 1 κ.γ.
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
1/8 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
2 κ.σ χυμό λεμονιού συν 1 λεμόνι κομμένο σε μισοφέγγαρα μικρά
1 Κοτόπουλο
2 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. λάδι συν 1 κ.γ.
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
1/8 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
2 κ.σ χυμό λεμονιού συν 1 λεμόνι κομμένο σε μισοφέγγαρα μικρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Με το στήθος προς τα κάτω και την ουρά προς τα εμάς, κόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι κατά μήκος τη μία πλευρά της ραχοκοκαλιάς.
Γυρνάμε το κοτόπουλο, για να είναι πια ο λαιμός προς τα εμάς, και κόβουμε πάλι κατά μήκος την άλλη πλευρά της ραχοκοκαλιάς. Αφαιρούμε και πετάμε τη ραχοκοκαλιά.
Γυρνάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω. Ανοίγουμε το κοτόπουλο και το κοπανάμε λίγο για να γίνει ένα πάχος. Αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 μεριές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω. Βάζουμε τα τούβλα πάνω στο κοτόπουλο και ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να ροδοκοκκινίσει για περίπου 20 - 25 λεπτά. Βγάζουμε τα τούβλα.
Αναμειγνύουμε το 1κουταλάκι λάδι, το σκόρδο, 1 ½ κουταλάκι θυμάρι, το κόκκινο πιπέρι, το χυμό λεμονιού, μισό κουταλάκι αλάτι και το ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Γυρνάμε το κοτόπουλο από την άλλη, δηλαδή με την πέτσα προς τα πάνω. Απλώνουμε το μείγμα του βουτύρου πάνω από το κοτόπουλο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στο φούρνο (χωρίς τα τούβλα) για περίπου άλλα 10-15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως με τα μισοφέγγαρα λεμονιού.
Με το στήθος προς τα κάτω και την ουρά προς τα εμάς, κόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι κατά μήκος τη μία πλευρά της ραχοκοκαλιάς.
Γυρνάμε το κοτόπουλο, για να είναι πια ο λαιμός προς τα εμάς, και κόβουμε πάλι κατά μήκος την άλλη πλευρά της ραχοκοκαλιάς. Αφαιρούμε και πετάμε τη ραχοκοκαλιά.
Γυρνάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω. Ανοίγουμε το κοτόπουλο και το κοπανάμε λίγο για να γίνει ένα πάχος. Αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 μεριές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω. Βάζουμε τα τούβλα πάνω στο κοτόπουλο και ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να ροδοκοκκινίσει για περίπου 20 - 25 λεπτά. Βγάζουμε τα τούβλα.
Αναμειγνύουμε το 1κουταλάκι λάδι, το σκόρδο, 1 ½ κουταλάκι θυμάρι, το κόκκινο πιπέρι, το χυμό λεμονιού, μισό κουταλάκι αλάτι και το ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Γυρνάμε το κοτόπουλο από την άλλη, δηλαδή με την πέτσα προς τα πάνω. Απλώνουμε το μείγμα του βουτύρου πάνω από το κοτόπουλο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στο φούρνο (χωρίς τα τούβλα) για περίπου άλλα 10-15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως με τα μισοφέγγαρα λεμονιού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου